Skip to main content

Wat is Kefir

Kefir is een probiotische zuiveldrank die zijn oorsprong waarschijnlijk in de Kaukasus vindt. Aerderoort Kefir is een onbewerkte, probiotische en niet-gepasteuriseerde zuiveldrank. Ze bestaat uit rauwe melk waar een kefir-cultuur aan is toegevoegd. Dit zijn melkzuurbacteriën en gisten die zorgen voor een fermentatieproces in de melk. Dit is de enige bewerking die de melk ondergaat. De melkzuurbacterien zetten de in melk aanwezige lactose (melksuiker) grotendeels om in melkzuur. Zo krijgt de kefir een friszure smaak en is het ook voor veel mensen met een lactose-allergie goed verteerbaar. De gisten produceren een kleine hoeveelheid CO2, wat een licht tintelende smaak geeft.

Aerderoort Kefir bevat ongeveer 30 soorten melkzuurbacterien en gisten, waardoor het een veel krachtiger bron van probiotica is dan andere gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt. Kefir remt de groei van verschillende schadelijke bacterien zoals salmonella en E.coli. Daarnaast helpt het tegen darmaandoeningen, eczeem en bevordert het herstel na een antibiotica kuur.

Door niet te pasteuriseren, blijven de goede eigenschappen van de melk behouden. Toch is Aerderoort Kefir veilig te consumeren en minimaal 2 weken houdbaar dankzij de melkzuurbacterien, die de pH beneden de 4,5 brengen.

Aerderoort Kefir is een bron van belangrijke voedingsstoffen. Ze bevat veel eiwit, calcium, magnesium fosfor en vitamines B1, B2, B6, B8, B12, C, D en K. We hebben 2 varianten: drinkbare kefir (zuiveldrank) en kefir-hangop (kwarkachtig). De smaak van ons product wordt mede bepaald door onze koeien en een zo natuurlijk mogelijke bedrijfsvoering. Vandaar Aerderoort Kefir, vernoemd naar onze boerderij.